Historik Billingsfors IK 1930-39

1930: Klubben deltog för första gången i den nationella seriesystemet (Västsvenskan Div III) men 14 poäng som man lyckades skrapa ihop räkte inte för att hänga kvar. I DM finalen för Bohuslän-Dals FF så slog man Uddevalla IS med 3-2. Detta var klubbens enda dm seger under tiden Bohuslän och Dalsland hade gemensaft fotbollsförbund. De som var med i det vinnande laget var: Allan Karlsson, Karl Larsson, Herbert Vallin, Allan Pettersson, Vilhelm Glad, "Faber" Johansson, Fingal Nygren, Nils Karlsson, Walfrid Gladh och Erik Augustsson. Föreningen tecknade en försäkring för alla spelare i A-laget och för första gången utbetalades ett dagtraktamente som var 5 kr för bortamatch.

1931: 1931 hemföre A-laget Dalslands elitserie med bara en enda förlust och den kom mot arvfienden Bengtsfors. Vi slog svenska mästarna GAIS i en jubileums match när vi firade 25 år med 2-1. Samtidigt invigdes en dansbana och nya omklädningsrum. Lagbild 1931

Här över har du en bild på vårt lag som 1931 vann Dalslands elitserie med följande mannar stående från vänster: Valfrin Gladh, Fingal Nygren ,Nils Karlsson, Willis Carlsson, Erik Augustsson. Knästående: Dage Uddén, Allan Pettersson, Vilhelm Gladh. Sittande: Allan Karlsson, Arvid Karlsson (Hassel) och Herbert Mellberg.

1932: Klubben vann division 3 nordvästra.

1933: Det blev en 3 plats i debutåret i div 2 .

1934: Detta blev ett så kallat mellan år för fotbollen eftersom en av stöttespelarna Allan Persson mistes pga att han inte hade jobb på orten. Vårsäsongen börjades uruselt men spelet blev bättre på hösten och det blev till slut en 5 plats.

1935: En tredjeplats i division 3 och dm mästare efter 3-1 mot Mellerud.

1936: A-laget spelade nu i tvåan och efter vinst i den serien blev det kval mot Malmö FF. Första matchen vanns med 2-1 medans det nere i Malmö blev förlust med 4-1. En tredje match var tvungen att spelas och utseddes av Svenska FF. Spelplatsen blev Ryavallen i Borås där det blev förlust med 3-2 i en enormt jämn match. Det som gjorde att det blev förlust kan ha varit att man fick spela nästan hela matchen med 10 man (Valfrid Gladh skadad). På den tiden fick dom inte ha avbytare och byta som det görs nuförtiden. Här har vi en fin fyrklöver: Villis Karlsson, Eric Augustsson, Allan Karlsson och Herbert Mellberg.

Fin fyrklöver

1937: Vann dm i den uppskjutna matchen från 1936. A-laget kom på en hedrande fjärde plats i division 2 detta år. Detta år var en av klubbens spelare med i A-landslaget som spelade mot Litauen och det var Villis Carlsson. Detta år anställdes för första gången en tränare och hans namn var Albert Kristiansson. Det blev klart med ny mark till den nya planen alldeles bredvid den andra.

1938: En fjärde plats i tvåan igen och dm guld som togs hem av följande spelare: Stig Bååth, Arne Eriksson, Bertil Jonsson, Tage Bååth, Allan Karlsson, Algot Hassel, Henry Karlsson, Fingal Nygren, Torsten Stenevi, Villis Carlsson och slutligen Erik Augustsson. I denna match blev resultatet 6-1 mot Stigens IF.

1939: En 5:e plats i division 2 västra och Dm mästare igen mot Fengerfors IF med 7-1 i en match som spelades i Mustad. Klubben började på allvar med arbetet på nya idrottsplatsen.